Ψυχολόγος MSc - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Αρχική / ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Θεραπείες

  •  Θεραπεία Ενηλίκων
Στην ατομική θεραπεία ενηλίκων, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις προκλήσεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Στόχος είναι να κατανοήσετε βαθύτερα τον εαυτό σας, να αναπτύξετε νέες δεξιότητες και να δημιουργήσετε τις αλλαγές που χρειάζεστε για μια πιο ικανοποιητική ζωή. Ως ψυχολόγος με εξειδίκευση στη συστημική ψυχοθεραπεία, εστιάζουμε στην κατανόηση και την ενίσχυση των σχέσεων του ατόμου – τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Ο άνθρωπος ως ένα αναντίρρητα σχεσιακό ον, αναπτύσσεται και ζει σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Μέσα από τη θεραπεία έχετε τη δυνατότητα να εστιάσετε στις προσωπικές σας σχέσεις, σε πρότυπα συμπεριφοράς και επιλογές ζωής και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσετε πώς μπορεί να συνδέονται με τα ζητήματα που αντιμετωπίζετε αυτήν τη στιγμή στη ζωή σας. Στόχος στην ατομική συστημική θεραπεία, είναι να βοηθηθείτε ώστε να δείτε τον εαυτό σας και τις δυσκολίες (προβλήματα/συμπτώματα) που σας οδήγησαν σε θεραπεία, ως μέρη ενός ευρύτερου συνόλου και των δυναμικών που απορρέουν από αυτό, να κατανοήσετε βαθύτερα αυτούς τους δεσμούς και να δημιουργηθούν αλλαγές που προάγουν την ευεξία και την ισορροπία.   Η ατομική θεραπεία είναι κατάλληλη για ενήλικες που:
  1. Αντιμετωπίζουν άγχος, στρες ή καταθλιπτικά συμπτώματα.
  2. Δυσκολεύονται να διαχειριστούν αλλαγές ή κρίσιμες φάσεις ζωής.
  3. Θέλουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αναπτύξουν την προσωπική τους δυναμική.
  4. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους ή αισθάνονται μοναξιά.
  5. Αναζητούν αυτογνωσία ή επιθυμούν να δουλέψουν πάνω στην προσωπική τους ανάπτυξη.
Η συνεργασία μας βασίζεται στον ανοιχτό διάλογο, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Κάθε συνεδρία είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.  
  • Θεραπεία Εφήβων
  Η εφηβεία είναι μια περίοδος κρίσης για τον ίδιο τον έφηβο και ταυτόχρονα για όλη την οικογένεια. Έφηβοι και γονείς φαίνεται ξαφνικά να μιλούν άλλη γλώσσα. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από τεράστιες βιολογικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές αλλά και από την προσπάθεια του εφήβου να προσαρμοστεί σε αυτές. Η θεραπεία οδηγεί στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του εφήβου και του περιβάλλοντός του, καθώς και στην ενίσχυση των πόρων και των δεξιοτήτων που του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Μέσα από την επικοινωνία και άλλες μεθόδους, ο έφηβος παροτρύνεται να εκφράσει τα συναισθήματά του, να αναγνωρίσει τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του και να ερευνήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις και λύσεις. Να ανακαλύψει την εσωτερική του αυθεντία, να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του, για να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τις πιέσεις της ζωής. Επίσης, η θεραπεία βοηθά τον έφηβο να κατανοήσει τον εαυτό του καλύτερα και να αναπτύξει θετικές στρατηγικές υγείας στις σχέσεις του.  
  • Θεραπεία Παιδιών
  Πρόκειται για μια διαδικασία που παρέχει χώρο στο παιδί να επεξεργαστεί τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καλλιεργώντας παράλληλα την αίσθηση ότι ακόμη και οι πιο ενοχλητικές ή ντροπιαστικές σκέψεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές και να ενσωματωθούν στην αφήγηση του παιδιού. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών και στοχεύει στην κατανόηση και την ενίσχυση των δυνατοτήτων, των συναισθημάτων και των σχέσεων του παιδιού τόσο εντός όσο και εκτός της οικογένειάς του. Βασική αρχή της συστημικής ψυχοθεραπείας παιδιών είναι ότι το παιδί είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που περιλαμβάνει την οικογένειά του, τη σχολική κοινότητα και τους άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, το παιδί συνεργάζεται με τον θεραπευτή για να εξερευνήσει τις δυνατότητές του, να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να επιτύχει ισορροπία στις σχέσεις του. Η συστημική ψυχοθεραπεία παιδιών χρησιμοποιεί παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αφηγηματικές τεχνικές και άλλες μεθόδους που είναι κατανοητές και προσβάσιμες για τα παιδιά. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, το παιδί μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να εξερευνήσει τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του, και να αναπτύξει νέες δεξιότητες και στρατηγικές για να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ο θεραπευτής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης,  στην αποδοχή της διαφορετικότητας του, στην ανταπόκριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει και στη δημιουργία ισχυρών και πιο υγιών σχέσεων.  
  • Θεραπεία Ζεύγους
Η ερωτική σχέση χαρακτηρίζεται από βαθιά πολυπλοκότητα, καθώς δύο άνθρωποι με διαφορετική ανατροφή και εμπειρίες καλούνται να ταιριάξουν, να αλλάξουν, να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου και να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, καθώς βιώνουν πολλαπλούς ρόλους. Είναι κατανοητό πόσο δύσκολό είναι και για τους δύο συντρόφους να διατηρήσουν τη συναισθηματική και σεξουαλική τους επικοινωνία και να συνεχίσουν να προσπαθούν να οικοδομήσουν μια υγιή σχέση με τον εαυτό τους αλλά και τον σύντροφό τους. Η συστημική θεραπεία ζεύγους είναι μια μορφή θεραπείας που απευθύνεται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα στη σχέση τους. Στηρίζεται στην κατανόηση των δυναμικών και των προκλήσεων που επηρεάζουν το ζευγάρι ως ένα σύνολο, καθώς και στην αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Στη διάρκεια μιας συνεδρίας θεραπείας ζεύγους, δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για το ζευγάρι να εξερευνήσει τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες του. Χρησιμοποιούνται εργαλεία και τεχνικές ώστε να βοηθηθεί το ζευγάρι να κατανοήσει τα προβλήματά του και να αναπτύξει νέες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Στόχος είναι η επίτευξη ισορροπίας και ευεξίας στη σχέση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης της επικοινωνίας, της κατανόησης και ανεκτικότητας των διαφορών, της ανάπτυξης της εμπιστοσύνης και της διαχείρισης των συγκρούσεων.  
  • Ομαδική Ψυχοθεραπεία
  Οι ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο υποστήριξης. Ο θεμελιώδης στόχος της ομαδικής θεραπείας, είναι να ξεκινήσει η αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής, μέσω της κατανόησης, η οποία επιτυγχάνεται με την κοινή χρήση εμπειριών. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ψυχική υγεία, αλλά λίγοι μιλάνε ανοιχτά για αυτές. Αδυνατούμε να μοιραστούμε τις αδυναμίες μας, με τους άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές, μπορεί να νιώθουμε μόνοι σαν να σηκώνουμε το βάρος όλου του κόσμου. Όμως μέσα σε μια ομάδα βλέπουμε κι άλλους να αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα. Μπορεί να είναι μια ανακούφιση να ακούσουμε άλλους να συζητούν τι περνούν και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε. Η ποικιλομορφία είναι ένα άλλο σημαντικό όφελος της ομαδικής θεραπείας. Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες και περιβάλλοντα και κοιτάζουμε καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Βλέποντας πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και κάνουν θετικές αλλαγές, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ολόκληρη σειρά στρατηγικών για την αντιμετώπιση των δικών μας ανησυχιών.      
  • Ομάδες ενδυνάμωσης εφήβων
Η ομάδα ενδυνάμωσης εφήβων παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για τους συμμετέχοντες. Οι έφηβοι μπορούν να αισθάνονται υποστήριξη και κατανόηση από άλλους έφηβους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και προβλήματα. Η ανταλλαγή εμπειριών δημιουργεί μια αίσθηση αλληλεγγύης και ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης. Βρίσκουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανακάλυψη των δυνατοτήτων τους, των ενδιαφέροντών τους και της ταυτότητας τους. Οι έφηβοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους μέσω της αλληλεπίδρασης με τα άλλα μέλη της ομάδας. Ακόμη, αποτελεί μια ευκαιρία για την εκμάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής ακρόασης, της διαπραγμάτευσης, της συνεργασίας και της επίλυσης προβλημάτων με άλλους. Τέλος, η ομάδα συνδράμει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των προβλημάτων, καθώς οι ομάδες ενδυνάμωσης εφήβων προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου μπορούν να συζητηθούν προβλήματα όπως η κατάθλιψη, οι εθισμοί, η βία, η πίεση της σχολικής ζωής κλπ. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αποκτήσουν νέες προοπτικές και να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων αυξάνοντας την ψυχική τους ευημερία.  
  • Θεραπευτικές συνεδρίες μέσω διαδικτύου
Στην θεραπεία μέσω διαδικτύου, η συνεδρία πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, όπως το Skype, το Zoom, ή άλλες ειδικές πλατφόρμες. Η online ψυχοθεραπεία επιτρέπει σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν μπορούν να παρευρεθούν σε συνεδρίες από κοντά, να λάβουν τη ψυχοθεραπευτική βοήθεια που χρειάζονται.
  • Πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος
Η νέα αναπτυξιακή δοκιμασία «ΠΑΙΣ», ανιχνεύει διαταραχές αυτιστικού φάσματος, σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών, τα οποία δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους επικοινωνιακές δεξιότητες ή καθυστερούν να μιλήσουν. Η πρώιμη και ασφαλής ανίχνευση επικοινωνιακών διαταραχών τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι η έγκαιρη παρέμβαση θα βοηθήσει εξαιρετικά το παιδί.  
  • Προετοιμασία κατατακτηρίων εξετάσεων στο τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ
Πραγματοποιούνται ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα σε όσους πτυχιούχους επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Κλείστε ραντεβού

ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΜΕ

Dr. Σοφία Καλπουρτζή

ΓΡΑΨΤΕ ΣΤΟ

info@sofiakalpourtzi.gr

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ

23160 10 929