2316 010 929, 698 5877 112 info@sofiakalpourtzi.gr

Βιογραφικό Σοφίας Καλπουρτζή

Ψυχολόγος ΑΠΘ MSc Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως ψυχολόγος και είμαι κάτοχος της υπ’ αρ. Πρωτ. 423638/ 25009 άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορικού – Αρχαιολογικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για τον άνθρωπο με οδήγησαν να συνεχίσω και να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων σχολών είναι πολύ σημαντικός για εμένα, καθώς όπως ο αρχαιολόγος εντοπίζει σημαντικά ευρήματα, έτσι και ο ψυχολόγος αξιολογεί και εντοπίζει κρυμμένες δυνάμεις και δυνατότητες σε κάθε άνθρωπο.

Εν συνεχεία, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο αντικείμενο της «Παιδικής και Εφηβικής Υγείας», της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω εκπαιδευτεί στη Ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και ειδικεύθηκα στη Συστημική – Οικογενειακή Θεραπεία και Συμβουλευτική στο Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας Θεσσαλονίκης. Η ειδίκευσή μου αυτή ήταν πυλώνας για τη θεωρητική και πρακτική κατάρτισή μου στον τομέα και περιλάμβανε μεταξύ άλλων εκατοντάδες ώρες πρακτικής, εποπτείας και κλινικών περιστατικών.

Είμαι πιστοποιημένη σύμβουλος γονέων από την Attachment Parenting International και προσφέρω ενδυνάμωση και στήριξη σε γονείς με στόχο την υγιή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Συμβουλευτικό Σταθμό Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Εφήβων και των οικογενειών τους, στο Δήμο Θερμαϊκού, παρέχοντας συμβουλευτικές συνεδρίες σε εφήβους και τις οικογένειες τους.

Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και διάθεσης για συνεχή εξέλιξη, έχω ολοκληρώσει την επιμόρφωση μου στα εξής προγράμματα: 

  • «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων» (Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής)
  • «Παιγνιοθεραπεία» (Πανεπιστήμιο Αθηνών) • Ανίχνευση Παιδικού Ιχνογραφήματος (Εκπαιδευτικός Όμιλος Ευδόκιμος)
  • Η αλληλεπίδραση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με πρώιμες διαταραχές της ανάπτυξης (Επιστημονίκος Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου)
  • Εισαγωγή στις ψυχαναλυτικές έννοιες (Επιστημονίκος Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου)
  • Πένθος και Θεραπευτικές προσεγγίσεις (Επιστημονίκος Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου) • Σύγχρονες Εξελίξεις στη Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία (Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος)
  • Ανατροφή Συναισθηματικής Προσκόλλησης – Attachment Parenting και Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Συμπεριφοράς)

Παράλληλα, εργάζομαι ως Ψυχολόγος σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, οργανώνοντας και υλοποιώντας προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των μαθητών.

Σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων υλοποιήσαμε ένα πλήθος δράσεων πρόληψης και συμβουλευτικής που αφορούσαν ζητήματα σχέσεων και ψυχικής υγείας.

Το γραφείο που διατηρώ βρίσκεται στην περιοχή της Βούλγαρη και προσφέρω υποστήριξη δια ζώσης και διαδικτυακά σε ενήλικές, εφήβους, παιδιά, οικογένειες, ζευγάρια, καθώς και σε ομάδες. Επιπρόσθετα, παρέχεται πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας με το διαγνωστικό εργαλείο «ΠΑΙΣ».

Πιστεύω ότι η καλή ψυχική υγεία είναι περισσότερο μια διαδικασία, παρά ένας προορισμός: ο ψυχικός μας κόσμος, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας χρειάζονται την ίδια επιμέλεια και φροντίδα που δίνουμε στις υλικές μας ανάγκες και στο σώμα μας. Τόσο η εκμάθηση όσο και η άσκηση της «τέχνης» του ψυχολόγου έχει αποτελέσει ένα μακρύ ταξίδι αυτοανακάλυψης και ταυτόχρονα διαλόγου και συνάντησης. Νιώθω λοιπόν ευγνωμοσύνη για κάθε σταθμό της διαδρομής αυτής και εμπιστοσύνη για τη συνέχεια της.